Frågor som ställs kring takbyte

Här presenteras vanliga frågor som ofta kunder till takläggningsföretag ställer.

Kan takläggare besikta taket?

Ja, om du inte själv vill besikta taket kan en takläggare kontaktas för denna tjänst. De kan därmed ta bort kvistar och mossa samt kolla att inte några takpannor är spruckna. Vill du ha en mer genomgående analys av taket och åsikter om vad som behöver åtgärdas kan istället en oberoende besiktningsman anlitas. Dessa företag har ingen vinning i att hitta fel på taket då de enbart tar betalt för själva analysen.

Hur länge håller taket?

Det är flera olika faktorer som påverkar hur länge ett tak håller. Men ser man enbart till materialet så håller papptak överlag kortast och brandtäckt plåt längst. Villaägarna anger att papptak håller i 15 – 20 år, takpannor i ca 30 år och plåten i 40 år. Samtidigt finns det takpannor som fortfarande ”gör sitt jobb” efter över 100 år.

Man bör alltså inte stirra sig blind på antal år utan snarare hållbarhet och kvalité. Kontrollera taket med jämna mellanrum, renovera när det behövs och byt taket när större skador uppstår.

Hur vet jag att min takläggare är seriös?

Takläggare har blivit de ”nya asfaltsläggarna”. Under ett par år har flera konsumenter klagat på oseriösa takläggare som tvingar sig på i hemmet och snabbt vill ha avtal underskrivna på att de ska lägga om taken. Detta utan att något behov egentligen finns.

För det första ska du aldrig skriva på avtal utan att ha granskat företaget först. För det andra bör du kontakta den takläggare som du vill ha – de ska inte söka upp dig.

Bara genom att kontrollera F-skatt som https://takläggarestockholmslän.se/, Råd och Röns svarta lista samt googla företagsnamnet kan många av dessa oseriösa företag undvikas. Framförallt handlar det om att inte ha bråttom utan att faktiskt tänka över sina beslut. Ta alltid in offerter från flera företag för att därmed även få olika takläggares åsikter om ditt tak.

Vilket tak är bäst för underhåll?

Vill du ha så lite underhåll som möjligt bör plåttak väljas. Dessa finns idag med flera olika former och i olika nyanser. Många byter till plåt just tack vare att det är så lätt att underhålla. Detta förutsatt att underarbetet är korrekt utfört och att taket monteras på rätt sätt.

Finns det något negativt med att lägga taket själv?

Fördelen med att lägga taket själv är att det kostar mindre än att låta en takläggare genomföra jobbet. Nackdelen är risken man tar att arbetet inte blir korrekt utfört. Är det en risk som är värd att ta? Det beror helt på vad som ska byggas och renoveras? Att lägga ett papptak på ett mindre hus är relativt lätt förutsatt att lutningen inte är allt för stor. Att lägga ett plåttak på en villa är betydligt svårare.

Vad kostar det att byta tak?

Takpannor av tegel – Ca 700 kr per kvadratmeter. Detta oavsett om det är tegel eller takpannor av betong.

Takpapp – Ca 200 kr per kvadratmeter. Kom ihåg att det är skillnad på underlagspapp och ytskiktspapp.

Plåttak – Ca 1000 kr per kvadrat. Dyrare men enklare i underhåll. (Källa: Villaägarna.se)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *