Köpa båtvagn – att tänka på

Har du nyligen köpt en båt, men inte köpt med någon båtvagn? Då kommer det inte att ta speciellt lång tid innan du inser att en båtvagn är av största vikt. Den utgör också en stor kostnad i inköp. Det bästa är om du kan se till att få med en båtvagn i ditt båtköp, men troligtvis kommer du ändå att behöva betala för vagnen separat. Det kan vara svårt att veta vad det är för båtvagn du behöver, men här reder vi ut de vanligaste funderingarna.

 

Vilken typ av båtvagn ska man välja?

När du ska köpa en båtvagn för första (eller andra) gången så rekommenderar vi att du är påläst. Risken är annars stor att du går till överdrift med valet av båtvagnen och att överdriva är aldrig en god idé. Om du köper en vagn som är alldeles för stor så finns det risk för att totalvikten kommer att bli tyngre än du har räknat med. En stor båtvagn kommer också att kosta dig mycket mer pengar. Ett vanligt missförstånd är att man tror att en större vagn betyder en större säkerhet, men så är inte fallet. Välj därför en båtvagn som är anpassad efter just din båts storlek, varken för stor eller för liten.

 

Viktiga funktioner

En båtvagn ska se till att din båt kan fraktas på ett tryggt och säkert sätt. För att vagnen ska kunna “lyckas” med detta så behöver den ha några specifika funktioner. Det kan vara lockande att köpa en begagnad och äldre båtvagn av enklare slag, men se då till att justeringsfunktioner och en winch finns på plats. Det är otroligt viktigt att du kan anpassa vagnen efter båten. Båtvagnen ska således ha rullar och vaggor som går att justera, så att du kan säkerställa att din båt sitter fast ordentligt.

 

Lagar och regler

Får man använda sig av vilken båtvagn som helst? Nja, egentligen inte. Du får naturligtvis välja en båtvagn som du tycker om och som du gillar, men det är viktigt att du följer de regler och lagar som gäller när det kommer till däcken på din vagn. Här är det nämligen viktigt att båtvagnen har samma däck som sin bil har. Med det menar vi att vagnens däck ska matcha bilens. Detta är något som är mycket lätt att missa, speciellt eftersom upptagning och sjösättning sällan sker under de kallaste vintermånaderna. Skulle det dock vara så att du av någon anledning behöver förflytta din båt mitt i vintern så måste du alltså först se till att byta till vinterdäck. Detta gäller även för de bilar som är utrustade med dubbdäck. Har du dubbdäck på bilen så ska båtvagnen ha detsamma. På så sätt kan du såväl som andra trafikanter färdas säkert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *