Vad kan en takläggare göra? 

En takläggare kan hjälpa till med allting som rör tak och mer därtill. Taket är något som ofta glöms bort, trots att det är en av de viktigaste byggdelarna på en bostad. Taket skyddar byggnaden mot väder och vind så att byggnaden inte förstörs av vattenskador och liknande problem. Då vi sällan ser taket är det lätt att missa om något inte står rätt till. En takläggare kan exempelvis se över taket, reparera, lägga nytt tak och rengöra taket. 

Tjänster av en takläggare 

En takläggare kan hjälpa till med i princip allting som rör taket. Detta inkluderar renoveringar, rengöring och takläggning. 

Vanliga tjänster som en takläggare anlitas för är bland annat: 

  • Takläggning. 

Olika firmor kan specialisera sig på olika material. Ska du lägga ett helt nytt tak bör du därför kolla att firman har erfarenhet av ditt materialval sen tidigare. 

  • Renovering av tak. 

Har en takplatta ramlat ner eller misstänker du att taket är i dåligt skick kan en takläggare se över taket. I många fall räcker det med att renovera taket istället för att lägga helt nytt. En takläggare kan snabbt lista ut vad ditt tak behöver.  

  • Upphängning av hängrännor och stuprör. 

Har dina nuvarande blivit slitna eller behöver du utrusta fastigheten med dessa? Då kan en takläggare hänga upp dessa åt dig. 

  • Rengöring av tak och hängrännor. 

En takläggare är mycket van vid att befinna sig på höga höjder och arbeta. Behöver ditt tak rengöras eller dina hängrännor rensas från löv kan en takfirma ofta hjälpa till med detta. 

  • Takmålning. 

Börjar färgen på taket falna kan en takläggare måla om taket åt dig, se mer hos https://takläggarengöteborg.se. 

I länder där snö är ett vanligt fenomen väljer många att hänga upp ett snörasskydd. Detta är ett skydd som sätts längst ner på taket och i sin tur förhindrar att snön rasar ner. 

Utbildning för att bli takläggare 

Det finns olika utbildningar man kan gå för att arbeta med takläggning. Vill man skola sig till takläggare redan i gymnasiet kan man välja antingen bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning husbyggnad, eller med inriktning plåtslageri. Plåtslageri är för den som vill arbeta med plåttak, och första alternativet är för dig som vill arbeta med takpannor, papp eller plåtskivor. Växer intresset för yrket fram senare i livet kan man skola om sig på komvux eller via privata utbildningar. Ett annat alternativ är att ta jobb som lärling om man inte vill sätta sig i skolbänken igen. Lärlingstiden är omkring 3 300 timmar där praktik varvas med en del teori. 

Slipp höga höjder genom en takläggare 

Det kan vara riskfyllt att klättra upp på tak. En takläggare får utbildning i säkerhet, vilket innebär att de vet hur man ska röra sig på taket på säkrast möjliga sätt. Därför är det en bra idé att låta en takläggare hjälpa till med allt som sker på höjden. Tveka inte att kontakta en takläggare även om ditt ärende inte finns listat ovan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *